08.07.2010 11:47

Test: Samyang 8mm f/3,5 fish-eye

Prvním Samyangem, který F-mount podrobil testu, je Fish-eye 8 mm f/3,5. Jak obstál? Dozvíte se v tomto článku:

Konstrukce

Objektiv je určený pro zrcadlovky formátu DX. Skládá se z deseti členů (z toho je jeden asférický) v sedmi skupinách.Optické členy mají antireflexní (multicoated) úpravu. Rozsah šestilamelové clony je f/3,5-22, minimální zaostřovací vzdálenost je 30 cm, což je jen pár centimetrů od vstupní čočky. Vestavěná clona, kterou je objektiv vybaven, je tedy užitečná nejen proti odleskům, ale i jako ochrana před poškozením optiky objektivu. Ohnisko 8 mm umožňuje na DX těle diagonální rozhled pod úhlem 180°, „rybí efekt“ je poměrně silný. Na FX těle vstupuje do obrazu zmíněná sluneční clona a na fotografii tak máme jakýsi obdélník. Použitím na FX těle si víceméně nepomůžeme, obrazové pole téměř o nic nezvětšíme. Samyang nemá čip, na tělech vyšších řad musíme nastavit ohnisko a světelnost ručně (přenos do těla je mechanický, jako u AiS Nikkorů), u nižších modelů musíme vystačit s plně manuálním expozičním režimem. Objektiv váží 415 g a je 75 mm dlouhý, stejný je i jeho průměr.

První dojmy

Objektiv je zabalen v kartonové krabici a uložen v blistru. Součástí balení je pytlík z umělého semiše (poněkud horší, než na jaký jsme zvyklí u Nikkorů), návod a pochopitelně obě krytky. Přední krytka zaslouží velkou pochvalu – má úchyty, které se „přidržují“ sluneční clony a díky tomu na objektivu opravdu velmi dobře drží. Nasadit ji lze pochopitelně jen ve dvou polohách (s logem výrobce horizontálně). Podobné řešení má například Zenitar 16/2,8, ale krytka Samyangu drží o poznání lépe. Zadní krytku lze nasadit ve všech třech polohách, stejně jako originální od Nikonu (Sigmo?!). Nasazení na tělo trošku komplikuje malá vzdálenost clonového a ostřicího prstenece, lépe je držet ho za clonu.

Ostření jde příjemně ztuha, nic se nevysouvá ani neotáčí. Ostřicí prstenec je vybaven stupnicí, díky které lze snadno ostřit na hyperfokální vzdálenost. Hloubka ostrosti je u ohniska 8 mm opravdu velká. Objektiv je celkově poctivě zpracován. Jediné, co bych konstrukci vytkl, je podivná aretace clonového kroužku – mezi 3,5 a 5,6, mezi 5,6 a 8 a mezi 16 a 22 nejsou mezipolohy, uprostřed rozsahu ano. Jistě, lze v potřebných polohách kroužek přidržet, ale proč? Přenos hodnoty clony do těla funguje dobře, aparát exponuje spolehlivě. Pokud vlastníte tělo nižší řady (D70, D50, D3000 atp.), budete muset exponovat buď velmi dobrým odhadem, nebo si pořídit externí expozimetr. Připravovaná verze by již měla mít čip, který tento problém odstraní (manuální ostření pochopitelně zůstane).

 

Obrazová kvalita

Vzhledem k ceně překvapivě dobrá. Objektiv takřka vůbec netrpí na „prasátka“ ani ztrátu kontrastu v protisvětle (a protisvětlo s tímto ohniskem máte opravdu skoro pořád), chromatická aberace je také velmi dobře potlačena (subjektivně mnohem lépe než u Nikkoru 10,5), viditelná vinětace se projevuje jen na nejnižších clonových číslech a ani tak není nijak rušivá. Ostrost by mohla být o něco lepší (zde má Nikkor 10,5 pro změnu navrch), ale na takovýto typ objektivu je dostačující.

Závěr, cena

Objektiv Samyang 8 mm f/3,5 fish eye příjemně překvapil. Za cenu 7149 korun může směle konkurovat Sigmě 8 mm f/3,5 s cenou okolo 23 tisíc či delšímu Nikkoru 10,5 a Sigmě 10 (oba téměř za 20 tisíc). Absence autofokusu u takovéhoto objektivu téměř nevadí a vzhledem k dobré konstrukci to bude zajímavá alternativa třeba i ke svéráznému Pelengu.

Za zapůjčení rybího oka k testu děkujeme e-shopu fotokarasek.cz, kde si objektiv můžete v případě zájmu objednat.

Testovací fotografie byly pořízeny fotoaparáty Nikon D200 a Nikon D700 (v DX módu + jedna fotografie v plném formátu) - viz EXIF.

-mb-

—————

Zpět


Diskusní téma: Test: Samyang 8mm f/3,5 fish-eye

Datum: 02.08.2010

Vložil: Filip

Titulek: Oplati sa?

Je tu niekto kdo uz mal skusenosti s tymto objektivom? Mam vazny zaujem si ho kupit na Nikon D90, a chcem vediet ci staci tento alebo sa oplati investovat do fish eye objektivom inych znaciek (nikon, sigma…)

Odpovědět

—————

Datum: 29.07.2010

Vložil: Robert

Titulek: dobré sklíčko

Dobré sklíčko toto, mám ho sice jen krátce, ale už jsem ho řádně prozkoušel a jsem spokojený. Sprvu jsem měl obavy, jak to půjde s tím manuálním měřením (mám D90), ale buď už to mám v oku nebo prostě dam expoziční bracketing a ono se něco chytne. Opticky výborný - za tu cenu. Ostrost je optimální na F8, na F5.6 dobrá, na 3.5 je slabší, ale po doostření v PC je taky OK. Výborný sklíčko na sranda fotky, na krajinku taky jde (ikdyž je třeba dát hodně bacha na kompozici) ale nejvíc ho používám na focení kostelů - mám moc rád kostelní klenby, obvykle vybarvené freskami a tímhle sklem se dá vyfotit strop jediným snímkem úplně v pohodě.
Nějaké fotky z něj najdete na mým webu
https://bob.xf.cz v sekci Temporary (fotky z dovolený) - jsou to ty snímky, kde není zapsané číslo clony (do exifu se nepřenáší).

Odpovědět

—————

Datum: 24.01.2011

Vložil: Josef Križan

Titulek: Re: dobré sklíčko

Do objektivu lze doinstalovat čip Dandelion. V manuálním režimu nastavíte clonu kterou máte zvolenou na objektivu a potom donastavíte čas uzávěrky tak, aby expozimetr fotoaparátu byl na 0. Více na https://josefkrizan.cz/blog/20110123_dandelion_samyang_8mm/

Odpovědět

—————

Datum: 08.07.2010

Vložil: himself

Titulek: mamyang

Teda ale když se mrknu na té poslední fotografii na klasy po pravé straně, mají vskutku divnou červenou auru ...

Odpovědět

—————

Datum: 08.07.2010

Vložil: himself

Titulek: mamyang

No prosím, stejná délka jako průměr, motoráři by řekli, že se jedná o čtvercový objektiv!

Odpovědět

—————

Datum: 08.07.2010

Vložil: F-mount (mb)

Titulek: Re: mamyang

Ano, ovšem tento objektiv žádný motor neobsahuje ;-)

Odpovědět

—————





Technika & technologie


počítadlo.abz.cz