03.03.2009 09:16

F-MOUNT, bajonet Nikonu, slaví 50 let!

Bajonet s nejdelší historií mezi zrcadlovkami slaví výročí

Bajonet F se poprvé objevil u Nikonu F, první zrcadlovky této značky s výměnnými objektivy, a to v červnu roku 1959. Firma Nikon tento bajonet beze změny základní struktury využívá dodnes narozdíl od ostatních výrobců zrcadlovek, kteří museli kvůli novým technologiím, například umožnění autofokusu či digitalizaci, přistoupit k úpravám svých bajonetů.

Jednou z největších výhod fotoaparátů s výmennými objektivy je skutečnost, že si fotografové můžou vybírat z pestré palety takových objektivů. Zachování totožné základní struktury bajonetu po dlouhé časové období s sebou proto přináší i širší nabídku kompatibilních objektivů, která se navíc neustále rozrůstá. Z tohoto důvodu je bajonet nesmírně důležitým a rovněž symbolickým prvkem jak pro fotonadšence, tak pro profesionály, kteří tak můžou trvale využívat svoji pečlivě vybranou sestavu objektivů.

Popřejme proto F-mountu, aby tu s námi vydržel ještě nejméně dalších padesát let, čemuž se žádný jiný bajonet nemůže rovnat.

Vývoj bajonetu F

  • Objevuje se na Nikonu F, první zrcadlovce této firmy s výměnným objektivem (1959)
  • Automatická indexace clony umožňuje automatické nastavení nejnižšího clonového čísla (1977)
  • Kompatibilita s automatickými expozičními režimy (1981)
  • Výměna informací s tělem fotoaparátu o nastavené cloně pomocí elektroniky a čipu (1983)
  • Kompatibilita s autofokusem (1983)
  • Kompatibilita s digitálními zrcadlovkami (1995)

Nové logo na oslavu padesátiletého výročí

Základní podoba bajonetu F se za půl století nezměnila a dodnes slouží jako most mezi objektivy NIKKOR a těly zrcadlovek Nikon. Nové logo symbolicky znázorňuje zachycování nekonečně se šířícího světla a jeho předávání budoucím generacím.

-fri-             

zdroj: Nikon.com

—————

Zpět


Diskusní téma: F-MOUNT, bajonet Nikonu, slaví 50 let!

Datum: 21.04.2009

Vložil: cool-chef

Titulek: Jen škoda...

...že nejdou použít objektivy s dlouhým zadním elementem jako je 21mm f/4, 6mm f/5.6, 7.5mm f/5.6 fisheye nebo 10mm f/5.6 OP-fisheye na jinejch tělech než F a F2... pak by ta kompatibilita byla úplně dokonalá.

Ale tyhle objektivy si stejně téměř nikdo nekoupí, tak co...

Odpovědět

—————





Technika & technologie