21.01.2010 09:40

Co se děje uvnitř D3

Pokud vás vždy zajímalo, kudy putuje světlo fotoaparátem a co všechno se uvnitř děje, nabízíme vám příležitost nahlédnout do útrob digitální zrcadlovky Nikon D3 (na obrázku s objektivem 14–24/2.8.

1. Matnice a spojná čočka: Matnice je skleněná destička, na kterou se promítá převrácený obraz. Spojná čočka nad ní pak světlo koncentruje do pětibokého optického hranolu.

2. Expozimetr: Expozimetr v Nikonech vyšší třídy disponuje senzorem typu CCD s 1005 pixely, které analyzují přicházející data z hlediska jasu, barvy, kontrastu či vzdálenosti. Systém 3D Color Matrix Metering II pak obraz porovná s databází více než třiceti tisíc snímků a s její pomocí stanoví expoziční hodnoty.

3. Hranol: Celým názvem pětiboký střechový hranol. Je vyrobený z optického skla a po trojnásobném odrazu posílá světlo do hledáčku, v němž už fotograf vidí obraz nepřevrácený.

4. Druhé zrcátko: Hlavní zrcátko je polopropustné, a tak jím část světla projde. Druhé zrcátko umístěné za ním pak toto světlo odrazí dolů na senzory autofokusu.

5. Hlavní zrcátko: Vůči světlu stojí v úhlu 45 stupňů a odráží obraz z objektivu vzhůru do hranolové šachty. Těsně před expozicí se zrcátko zvedne, aby mohlo světlo po otevření záverky dopadnout na senzor, a poté se opět sklopí.

6. Obrazový senzor

7. Modul autofokusu: Zde se obraz rozpůlí a jeho části se posuzují z hlediska takzvaného fázového posunu. Na základě informace o rozdílu obou obrazů následně dostane objektiv pokyn, o kolik a kterým směrem má zaostřit. D3 má za tímto účelem k dispozici hned 51 zaostřovacích bodů.

-fri-

Převzato z popphoto.com

—————

Zpět


Diskusní téma: Co se děje uvnitř Nikonu D3

Datum: 29.03.2010

Vložil: Replikant

Titulek: utroby D3

Dekuji za zajimavy clanek, mam rad obrazky a vysvetlivky :)

Odpovědět

—————





Technika & technologie