05.10.2011 17:11

TEST: flexibilní stativ Polaroid

Stativ "Polaroid 12" Flexible tripod" na první pohled připomíná poměrně známý Gorillapod. Kouzlo tohoto stativu spočívá v ohebných nohách, které umožňují zafixovat fotoaparát v místech, kde by to jinak nebylo možné - například na zábradlí, na plotě, ve větvích stromu, nebo třeba při sportu na rámu kola a mnoha dalších místech, kde s klasickým stativem neuspějete.
Stativ je vybaven malou kulovou hlavou, která umožňuje náklon ve všech směrech i otáčení kolem svislé osy. Upevnění k fotoaparátu zajišťuje malá stativová destička s vrstvou silikonu proti prokluzování. Dotažení lze provést pomocí vyklápěcího očka, tak jako je zvykem u "dospělých" stativů. Destička se snímá pomocí dvou protilehlých tlačítek. Nohy stativu jsou tvořeny hliníkovým vlnovcem, který zajišťuje velmi malý poloměr ohybu - stativ tak lze připevnit i k tenkým trubkám. Prokluzování brání pěnový povrch, kterým jsou nohy pokryty. Zbylé díly jsou plastové, patky nohou z bílého silikonu, k čemuž bychom měli malou výhradu, protože tento materiál po povrchu klouže.

Stativ je určen pro kompaktní fotoaparáty a menší zrcadlovky s lehkými objektivy. Bohužel nemáme k dispozici lehčí zrcadlovku typu D5100, proto jsme stativ zatížili Nikonem D200 s lehkou pevnou padesátkou f/1.8. Fotografováno bylo pomocí dálkové spouště a samozřejmě s předsklopením zrcátka. Kritické časy okolo 1/10 stativ bohužel nebyl schopný uspokojivě ustát, časy kratší než 1/30 a naopak delší, okolo 1-2s  jsou bezproblémové. S kompkatním fotoaparátem by skoro jistě nebyl problém. Při upevnění stativu propletením nohou (testováno na barové židličce) je soustava výrazně stabilnější. Přesto bych však stativ doporučil zejména ve spojení s kompakty, EVF aparáty a v nenáročných podmínkách s lehkými zrcadlovkami.

Velmi praktické je použití tohoto stativu ve spojení s blesky systému CLS, kdy můžeme v exteriéru připevnit dálkově ovládaný blesk (třeba i s deštníkem, nebo softboxem) například na strom či zábradlí.

Stativ Polaroid zakoupíte na e-shopu Fotobezhranic.cz za cenu 636,- Kč. Pro čtenáře F-mountu platí sleva 10% při zadání hesla F-MOUNT do poznámky k objednávce.


-mb-

—————

Zpět


Diskusní téma: TEST: flexibilní stativ Polaroid

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Technika & technologie