18.04.2010 22:15

Samyang nachystal světelný širokáč pro FX (aktual.)

18.4.2010

Server lenstip.com už má k dispozici přepracovanou verzi tohoto objektivu a přichystal i test (ZDE). První snímky z D3x si můžete prohlédnout ZDE.

3.2.2010

Samyang dnes oznámil, že dokončil přepracovanou verzi objektivu 14 mm F/2.8 IF ED MC Asf., na které pracoval už od října loňského roku.

Výrobce uvádí, že oproti původní verzi čistě z optického skla je novější model, procházející závěrečnými testy, konstrukcí hybridní. Díky tomu údajně došlo ke zlepšení kresby v rozích o patnáct procent, aniž by se zhoršila barevná vada. Druhou změnou pak je vylepšení antireflexních vrstev a snížení vnitřních odrazů v objektivu, díky čemuž je nyní odolnější vůči "prasátkům".

Objektiv má být k mání v celé Evropě koncem března, jeho prodejní cena byla stanovena na 329 eur (zhruba 8 500 Kč). Bude k dispozici pro bajonety Nikon, Pentax, Sony, Olympus 4/3 a Kwanon.

6.10.2009

Na polském serveru lenstip.com již vyšla kompletní recenze tohoto objektivu.

Přečíst si ji můžete ZDE. (v angličtině)

22.9.2009

Samyang rovněž oznámil, že na první čtvrtletí roku 2010 chytá další světelná skla pro FX formát, a to dokonce ve dvou variantách: pro Nikon, Sony, Olympus a Pentax to bude 35/1,4; pro Canon dokonce díky většímu průměru bajonetu 35/1,2.

19.9.2009

Korejský výrobce optiky firma Samyang, o jejíž předchozích počinech na poli objektivů pro zrcadlovky jsme v květnu referovali ZDE, ohlásila, že v listopadu uvede na trh světelný ultraširokoúhlý objektiv 14 mm F/2.8 IF ED MC Asf., a to pro všechny čtyři hlavní bajonety, mezi nimiž pochopitelně nechybí ani náš F-mount.

Objektiv je určen pro formát FX, lze jej pochopitelně však použít i na menším DX. V jeho konstrukci najdeme 14 členů ve 12 skupinách, z toho dva ED členy a dva hybridní asférické členy (vysvětlení těchto pojmů lze nalézt ZDE), údajně nechybí ani kvalitní protiodlesková úprava.

V různých částech světa se objektivy Samyang prodávají pod různými značkami (Samyang, Polar, Walimex, Falcon, Bower, Phoenix aj.), jedná se však o stále tytéž výrobky.

Už na první pohled je zřejmé, že se nápadně podobá nejlepšímu ultraširokoúhlému objektivu, který je momentálně k mání, tedy Nikkoru 14-24/2,8. A s ním sdílí i řadu charakteristik: narozdíl od Nikkoru jde sice o objektiv čistě manuální a monofokální, avšak má stejnou nejkratší zaostřovací vzdálenost (28 cm), stejný úhel záběru na 14 mm (114 stupňů na FX, 92,5 na DX), samozřejmě i světelnost (f/2,8), vnitřní ostření a ED členy, avšak bohužel má pouze šestilamelovou clonu (Nikkor má lamel devět). Objektivy od Samyangu nedisponují žádnou elektronikou, proto ostřit i clonit je třeba ručně.

Všechny příznivce velkých čipů bude bezpochyby zajímat i cena a ta je vpravdě příjemná: mělo by se jednat o 259 eur (příp. 999 zlotých), což je při dnešních kurzech přibližně 6000-6500 Kč! Za takto rozumný peníz získá fotograf extrémní, nedeformovaný úhel záběru a vynikající světelnost.

Pokud byste chtěli na vlastní oči vidět, co objektiv dokáže, můžete se podívat na snímky polských kolegů ze serveru lenstip.com:

  • NEFy z D3X ZDE
  • JPEGy z D3X ZDE
  • pro srovnání JPEGy z aparátu jiné značky s malým čipem ZDE

-fri-

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Samyang nachystal světelný širokáč pro FX

Datum: 07.05.2010

Vložil:

Titulek: Kvalitka za rozumnou cenu

Ceny jsou hodně lákavý, jenže... měl sem tu možnost vyzkoušet tu jejich 85mm "věc" a když ji porovnám s Nikkorem AF 85/1,8D, kterej stojí jenom o něco málo víc, tak fakt nechápu jak někdo může bejt tak nedozírně blbej a koupí to. Jasně, na fotky na webu v rozlišení do 800x600 je to paráda, jenže i na vytištěný fotce 9x13 je to totální TRAGÉDIE. Nezlobte se na mě, třeba sem měl v ruce nějakej špatnej kus ale kupovat takovýhle objektivy, to člověk snad ani nemusí mít zrcadlovku. Navíc, když vidím ty jejich 500mm objektivy, který se prodávaj jako "noname" už několik let, tak je vidět, že je to seriózní výrobce. Soligor, Sigma, tohle, Fujtlender mi na foťák nikdo nedostane.

Odpovědět

—————

Datum: 26.05.2010

Vložil: Fotokarásek

Titulek: Re: Kvalitka za rozumnou cenu

Doporučuji zavolat do Fotokarasek pokud jste z Prahy a okolí a říct si o testování objektivu. Tuto službu poskytujem zdarma! Zatím všichni co objektivy Samyang zkoušeli, tak si objektiv po té koupili. Pokud jde o nový objektiv 14 mm, tak to je opravdu kvalitní objektiv a 8 mm objektiv, je také opravdu výtečný! Stačí si jen říct! www.fotokarasek.cz

Odpovědět

—————

Datum: 23.04.2010

Vložil: Samyang

Titulek: samyang

www.fotokarasek.cz zde najdete kompletní nabídku objektivů od Samyang

Odpovědět

—————

Datum: 08.10.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Samyang pracuje na redesignu

Samyang dneska oznámil, že uvedení čtrnáctky na trh odsouvá na první kvartál 2010, aby mohl ještě vylepšit některé parametry objektivu. K tomuto rozhodnutí prý přispělo důkladné testování předprodukčních vzorků i výše odkazovaná polská recenze.

Odpovědět

—————

Datum: 06.10.2009

Vložil: himáč

Titulek: recenze

Tož ta recenze nedopadla moc pozitivně. Hlavně protisvětlo ...

Odpovědět

—————

Datum: 06.10.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: recenze

V protisvětle stejně fotej jenom začátečníci, ne? :-D

Odpovědět

—————

Datum: 17.10.2009

Vložil: him

Titulek: Re: Re: recenze

Se 14mm máš protisvětlo skoro na každém snímku :D

Odpovědět

—————

Datum: 04.10.2009

Vložil: himáč a dangeruška

Titulek: objednáváme

Nám se móóc líbí, nemá f-mount nějaký předprodukční vzorek? ;)

Odpovědět

—————

Datum: 05.10.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: objednáváme

Á, já to tušil, dobrá volba... :-)

Odpovědět

—————





Technika & technologie