22.01.2010 09:20

Rozhovor s japonským ředitelem vývoje a výzkumu u Nikonu o směřování firmy

Francouzský web Focus Numérique uveřejnil velice zajímavý rozhovor s Tetsurem Gotem, ředitelem výzkumných a vývojových laboratoří firmy Nikon, ve kterém zazněla řada velice zajímavých poznatků o stávající fotografické technice od Nikonu i o jejím budoucím směřování a vývoji.

Díky nesmírné ochotě a vstřícnosti spolunikonisty Expandera, který text z francouzštiny přeložil, vám nyní toto interview nabízíme.

  • Co je pro vás největší technologický pokrok nebo nejdůležitější přínos od objevu digitálního záznamu ve fotografii?

TG: Při záznamu na film bylo těžké poznat, jestli jste v tom okamžiku pořídili nejlepší fotku. Bylo třeba korektně exponovat, správně zaostřit a kvalitu obrázků mohl člověk posoudit přinejlepším až několik hodin po pořízení snímků při vyvolávání materiálu. Pokud se jednalo o reportáž, bylo na předělávání fotek už pozdě. S digitálem lze dnes jakost obrázků ověřovat okamžitě. Pro mě osobně je největším přínosem právě možnost bezprostřední kontroly technické kvality (expozice, zaostření atd.) a díky ní nyní máme větší množství „správných“ fotek v technickém slova smyslu. Myslím, že pro profesionály je toto ještě důležitější.

  • V jaké technické oblasti zůstává nadále dostatek volného prostoru k vývoji fotoaparátů?

TG: Pro Nikon je velmi důležitá optika a snímače a hlavně jejich vzájemná kombinace. Například u Nikonu D3s jsme mohli dosáhnout excelentní úrovně kvality výstupu díky tomu, že jsme současně pracovali na optice i na zpracování obrazu. Kombinace těchto dvou prvků je velmi důležitá a my ji můžeme v dalších letech ještě zlepšovat.

  • Mluvíte o kombinaci optiky a snímače, ale myslíte si, že právě zachování bajonetu typu F, jenž je starý už přes půl století, bylo dobré řešení? Ostatní firmy se od minulosti oprostily, aby mohly vyvinout nová řešení. Domníváte se, že by k tomu mohl přistoupit i Nikon?

TG: Po světě koluje přes 50 milionů objektivů s bajonetem F. Nemáme potřebu jej měnit!

  • Panasonic a Olympus nabízejí úplně novou objímku pro Micro 4/3 a existují i redukční kroužky pro používání objektivů s bajonetem F. Vy tedy nejste nuceni opustit veškerou vaši aktuální optiku, abyste mohli použít novou objímku, která by umožnila lepší integraci nových technologií.

TG: Pokud bychom skutečně museli následovat typ aparátů jako Micro 4/3, změnili bychom i bajonet. Tato nová objímka by musela přinést nové možnosti nebo dovolit posunout se k novým technologiím a rovněž používat objektivy menší a lehčí. Bajonet F má však dlouhou historii a my bychom ho používali paralelně: byly by to dvě odlišné řady fotoaparátů.

  • V určité době Nikon vytvářel vlastní snímače (např. technologie JFET LBCAST v D2H). Máte do budoucna v úmyslu vyvíjet ještě nové snímače?

TG: Snímač, který používáme v D3s, vyvinul právě Nikon.

  • Návrh čipu pro D3s tedy pochází výlučně z dílen Nikonu?

TG: Návrh ano, výrobu však obstarává jiná společnost. 

  • Jaká je úloha Sony ve vývoji či výrobě snímačů používaných Nikonem?

TG: S firmou Sony spolupracujeme už dlouho. Jestliže snímače v D3s, D3 a D700 vyvinul Nikon, tak ten v D3x i malé snímače formátu APS-C pocházejí od Sony. I v zrcadlovkách nižší třídy s formátem DX chceme používat vlastní snímače, jelikož podávají lepší výkon. To však chvíli potrvá, jelikož je třeba udělat řadu úspor. Sony je důležitá společnost, která dodává snímače řadě výrobců fotoaparátů. Zrcadlovky Alpha používají snímače Sony, stejně jako my například v Nikonech D3000 a D5000. V naší D300 používáme základ od Sony – jejich i náš snímač mají stejné rozlišení, ale jinak se dosti liší, jelikož my přinášíme početné modifikace.

  • Canon nedávno díky modelu 7D vytvořil 18 megapixely nový rekord. Ve srovnání s tím vypadá 12 MPx Nikonu chabě. Máte v úmyslu zvyšovat u fotoaparátů formátu DX rozlišení?

TG: Ano, možná to uděláme. Budou-li zákazníci požadovat více pixelů, pak na tuto poptávku odpovíme. Nicméně je potřeba to udělat opatrně: se vzrůstajícím rozlišením ztrácíme důležité věci jako citlivost nebo zvýšený dynamický rozsah.

  • Jaké jsou pro Nikon klíčové prvky kvality obrazu? Rozlišení, citlivost, dynamický rozsah?

TG: Pro Nikon je prvotním faktorem zvládnutí šumu. Poptávka po vysokém rozlišení je důležitá, nechceme však překročit jisté meze.

  • Je tedy v těchto případech vaší politikou vytvořit co nejlepší kvalitu obrazu, nebo plnit požadavky zákazníků?

TG: Samozřejmě je nutné vyslyšet zákazníky, je však třeba hledat určitou vyváženost. Poptávku nelze ignorovat, ale příliš se řídit přáním zákazníků by mohlo vést ke zklamání a mohli bychom opomenout nové funkce. Klienti často požadují stále větší a větší čísla, ale to není vždy dobré. Zároveň se nesmí zapomínat ani na konkurenci mezi značkami. Musíme následovat některé prvky od konkurence a zároveň neopomíjet vývoj nových funkcí.

  • Můžeme se tedy domnívat, že nástupce Nikonu D90 bude používat 14 MPx snímač firmy Sony?

TG: Na takto přímou otázku nemůžu odpovědět. Nástupci D90 a D300 musejí být soupeři pro Canon 7D, který se velmi povedl. Je malý, disponuje dobrým hledáčkem, je rychlý. Snímač není vše.

  • Řadu našich čtenářů znepokojilo zmizení ostřicího motorku ze základní a následně i střední třídy těl. Bude mít nástupce D90 motorek, nebo ne?

TG: Zákazníci této třídy fotoaparátů chtějí mít možnost používat AF objektivy starší než AF-I. V této sféře se řídíme přáním zákazníků.

  • Vytrvale se objevuje názor, že Nikon má v úmyslu uvést po vzoru Pentaxu střední formát (MX)? Je to pravda?

TG: Určité osoby u Nikonu by si přály vyvinout střední formát, neboť kvalita obrazu je důležitá, ale trh je velmi omezený. Někteří uživatelé středoformátu volí D3x, která je jednodušší na používání, levnější a se skvělou obrazovou kvalitou. Střední formát je neskladnější, vyžaduje objemnější a těžší objektivy. Mimoto nemáme se středoformátovým trhem zkušenosti (Nikon pro tato těla vyráběl pouze optiku). Možná to jednoduše ani nepůjde, aby Nikon na tento trh vstoupil. Není to tak bohatá firma, jak se myslí.

  • Při vývoji softwaru vašich fotoaparátů spolupracujete s firmou Fujitsu. Proč toto spojení a jak funguje?

TG: Spojili jsme se s touto společností, neboť má v tomto oboru dlouhodobé zkušenosti a mnoho programátorů. My máme znalosti z oblasti fotografie, oni z oblasti elektroniky. Jelikož jsme se v tomto směru museli rychle vyvíjet, šlo o spojení logické.

  • Kolik inženýrů pracuje ve vaší laboratoři?

TG: Jé, to je důvěrná informace! Je nás nejméně tisíc! (směje se)

  • Byli jste první, kdo dal video do DSLR, konkrétně do D90. Přesto má tato funkce k dokonalosti daleko...

TG: To je pravda. Domníváme se, že video potřebuje každý současný fotoaparát, a viděli jsme filmy pořízené zrcadlovkami, jejichž obrazová kvalita je výjimečná. Jistě, v této chvíli je autofokus pomalejší, méně účinný a je potřeba ještě mnohé udělat, aby se dosáhlo kvality srovnatelné s kamerami. Nikon má s videem dost omezené zkušenosti. Před několika lety jsme na trh uvedli přenosnou videokameru, ta ale nevzbudila příliš velký zájem.

  • Nikon v současnosti nemá doopravdy špičkový kompakt, jaký se teď objevil u Sigmy a Leicy. Budete dělat kompakt s velkým snímačem?

TG: To je skvělá myšlenka! Touto možností se zabýváme. Velmi brzo se vše dozvíte. V současnosti je nejlepší kompakt pod úrovní zrcadlovek jak cenou, tak kvalitou obrazu. Je tam skutečně velký rozdíl. A my ho chceme zmenšit.

  • Kdy?

TG: (směje se) Nejradši bych, aby to bylo ihned! Řadu G od Panasonicu hodnotí majitelé digitálních zrcadlovek v Japonsku velmi kladně.

  • Myslíte, že by byl u tohoto typu aparátu dobrým řešením elektronický hledáček?

TG: V současnosti nejsou elektronické hledáčky špatné. Kvůli rozlišení, reprodukci barev a rozměrům však nejsou moc pohodlné. Optické hledáčky jsou většinou lepší. Samozřejmě ale tuto problematiku pozorně sledujeme: v určitých oblastech už elektronické hledáčky ty optické předčí. Je možné, že v blízké budoucnosti elektronické hledáčky integrujeme, ale v tomto okamžiku ještě nemají dostatečnou kvalitu.

  • Věnujete se i výzkumu pohonu objektivů?

TG: V současnosti používáme ultrazvukový motor typu SWM, který funguje velmi dobře, je však poměrně drahý a velký. Nyní zkoumáme jeden nový systém do budoucna. Pro informaci – optika Panasonicu disponuje pro systém G motorkem lehčím a rychlejším. Je to jedno z řešení a my doufáme, že rychle najdeme nejlepší variantu.

  • Během konference v minulém týdnu jste jako významný prvek japonské fotografické historie prezentoval řadu fotoaparátů Nikonos (určených pro snímání pod vodou, pozn. red.) Bude někdy i digitální model?

TG: Na zodpovězení této otázky je brzy. Nicméně takový aparát zajímá mnoho lidí a já se osobně domnívám, že se Nikonos v budoucnu obrodí.

 

Redakčně upraveno a kráceno (-fri-)

Překlad Expander

Zdroj Focus Numérique

—————

Zpět


Diskusní téma: Rozhovor s japonským ředitelem vývoje a výzkumu u Nikonu

Datum: 23.02.2010

Vložil: tomáš

Titulek: díky

řekl toho víc, než jsem čekal. Sympatické je, že zcela bez obalu pochválil některé konkurenční výrobky. díky vám.

Odpovědět

—————

Datum: 24.01.2010

Vložil: mlegeer

Titulek: wish

Docela fajn článek, i když osobně bych se asi zaměřil na vývoj profi těl - málo který amatér sleduje tak drtivě vývoj značky a její budoucnost, jako právě profesionálové.
Osobně bych na profi tělech ocenil tlačítko *like* mimo zámku. Určitě by šlo nějak vyřešit, že by tělo vytvářelo na kartě složku, kam by se tyto označené fotografie přesouvaly (něco jako se v capture one řadí oblíbené fotografie) - kolikrát udělám XY podobných shotů, na place se ten kýžený vybere a já když se tím 2-3 dny na to probírám, tak vůbec netuším.. Za tuhle funkci bych Nikonu líbal ruce ;)

Odpovědět

—————

Datum: 22.01.2010

Vložil: rum

Titulek: cajz

supr

Odpovědět

—————

Datum: 22.01.2010

Vložil: drahousek

Titulek: kamen ze srdce :)

Řadu našich čtenářů znepokojilo zmizení ostřicího motorku ze základní a následně i střední třídy těl. Bude mít nástupce D90 motorek, nebo ne?

TG: Zákazníci této třídy fotoaparátů chtějí mít možnost používat AF objektivy starší než AF-I. V této sféře se řídíme přáním zákazníků.

Ufff to máme ale kliku :) Sice stejně pokukuju po D400 až D500. Ale člověk nikdy neví :)

Odpovědět

—————

Datum: 22.01.2010

Vložil: Macek

Titulek: velmi dobrý a užitečný článek!

souhlasím s kolegy výše. ten rozhovor je skutečně zajímavý a člověk si udělá jakous takous představu kam se asi bude Nikon ubírat a co jej vede k různým činům. Po delší době něco co jsem si se zájmem přečetl.
Tak a teď kdy bude D700s, ksakru ?! :-D

Odpovědět

—————

Datum: 22.01.2010

Vložil: chino

Titulek: dobrá práce II.

Pánové super článek, všechna čest...a díky za osvětu!!!

Odpovědět

—————

Datum: 22.01.2010

Vložil: himself

Titulek: dobrá práce!

Hoši děkujem, velmi záslužný počin! Klobouk dolů před Expáčem!

Odpovědět

—————





Technika & technologie