30.09.2010 09:34

Rozhovor s marketingovým manažerem Nikonu pro Evropu Tôruem Uematsem

Francouzský web Focus Numérique uveřejnil velice zajímavý rozhovor s marketingovým manažerem pro Evropu TÔRUEM UEMATSEM. Hovořilo se o stereoskopii, závodech v počtu pixelů nebo o citlivosti ISO, ale také o možném příchodu bezzrcátkových fotoaparátů od Nikonu.

Text interview Vám přinášíme v českém překladu díky kolegovi Expanderovi, který jej pro Vás, naše laskavé čtenáře, z francouzštiny pořídil (tímto mu za Vás mnohokrát děkujeme).

  • interview Tôru Uemastu Nikon EuropeNaše první otázka se týká 3D. Ještě jste neprezentovali 3D produkty, a to ani v kompaktech, ani v zrcadlovkách, ale můžete nám přiblížit pozici Nikonu ve vztahu ke stereoskopii?

TU:  Kolem 3D je mnoho rozruchu a my víme, že existuje vícero řešení, jak dosáhnout stereoskopických obrázků, třeba to od Fujifilmu nebo od Panasonicu. To vše je zajímavé a já myslím, že je po těchto přístrojích velká poptávka.  V sídle naší společnosti v Tokiu naši inženýři přemýšlejí nejen nad řešeními stereoskopie, ale i nad dalšími novými technologiemi.

  • Chcete říci, že 3D není prioritou Nikonu?

TU: Nestojím na straně inženýrů. Nicméně nemyslím, že  by pro nás 3D mělo být prioritou. Kdybych měl říci ano či ne, řekl bych ne.

  • Proč je tak těžké u zrcadlovek realizovat rychlý autofokus na základě kontrastu, když přístroje jako Sony NEX nebo Micro 4/3 od Panasonicu nebo Olympusu to dovedou?

TU: Autofokus na základě kontrastu v našich posledních modelech jako D3100 nebo D7000 už je mnohem rychlejší než dřív. Zrcadlovky mají hledáček a optický systém odlišný od modelů bez zrcátka. Hledáček je jasnější a preciznější. Každý systém, se zrcátkem či bez, má své výhody.

  • Myslíte, že bude možné u zrcadlovek zlepšit autofokus založený na kontrastu?

TU: Je více možností, jak autofokus zlepšit. Můžeme udělat pokroky s naším systémem detekce kontrastu. Všechny nové modely jsou rychlejší než předchůdci, to jsme již ukázali. Je možné systém modifikovat, jako to udělalo Sony, a nebo ještě jednoduše odstranit zrcátko. Právě v Tokiu tyto dvě možnosti testujeme a stejně tak i polopropustné zrcátko. Jsou tu výhody i nevýhody. Vybereme tu nejlepší možnost. Možná nebudeme následovat příklad konkurence. Možná existují i jiná řešení.

  • Takže v následujících měsících nabídnete nový systém bez zrcátka?

TU: Pěkný pokus! Dobrá otázka. Počkejte si a uvidíte sami!

  • Váš prezident Makoto Kimura (více ZDE) přeci oznámil několik věcí v tomto duchu, ne?

TU: Ano, pan Kimura se již k tomuto tématu několikrát vyjádřil. Zahájili jsme už vývoj jednoho takového přístroje a nazýváme ho novou generací digitálních aparátů. Ano, pracujeme na tom. Ale podívejte se na trh. Jsem zodpovědný za evropský trh, máme vynikající výsledky v segmentu zrcadlovek. Samozřejmě musíme být ostražití ve vztahu k těmto novým přístrojům a k potřebám našich klientů. V Evropě nepředstavuje tržní podíl těchto nových přístrojů ani 5-6 % celkového trhu. V Japonsku už ale dosahuje 20 % - tam už je odstup velmi markantní a Evropané působí v tomto ohledu konzervativněji. Musíme tyto přístroje prodávat na celém světě, čili musíme počítat s globálním trhem a podle toho rozhodnout, kdy tento typ produktů uvést.

  • Včera Fujifilm oznámil nový kompakt pro pokročilé uživatele s velkým snímačem – X100.  To je další cesta vývoje. Co si o tom myslíte?

TU: Hodlám si tento nový model prohlédnout. Je to velmi pěkné tělo, tradiční jako třeba Leica M9. Má pevnou optiku 35 mm (ekv.), že? Nemohu posuzovat těla konkurence. Je to dobrá věc pro rozšíření trhu o nové produkty a já jsem spokojen, že Fujifilm na trh s takovým přístrojem přišel.

  • Myslíte si, že je  v sortimentu profesionálních zrcadlovek potřeba přidávat další a další pixely?

TU: To je něco, co musíme brát v úvahu. Pro začátečníky je počet pixelů důležitý a při porovnávání snímačů může právě rozlišení být tím rozhodujícím faktorem. Pro pokročilé fotografy nebo profesionály není rozlišení nutně kritériem výběru. Znám profesionály, kteří mi říkají, že 12 Mpx stačí. Jistě, pro studiovou práci nebo reprodukci umění je potřeba vysoké rozlišení, ale to je velmi specifický segment. U kompaktů přejdeme možná ke snímačům s 16 nebo 18 Mpx podle poptávky, ale zrcadlovky, to je jiná kapitola.
Canon začíná rozšiřovat svůj snímač na 18 Mpx a já nevím, zda bude rozlišení dále navyšovat, ale podle mě už „pixelové dostihy“ skončily. Modelem D3s jsme chtěli profesionálům vyslat silný vzkaz. Toto tělo má jen 12 Mpx, ale excelentní zvládnutí šumu a bylo přijato velmi dobře.

  • Je přesto velmi obtížné pochopit, že vyspělejší tělo jako D300s disponuje méně pixely než novější D3100, která je na spodním okraji sortimentu.

TU: Ano, máte pravdu. Jakmile je uveden nějaký produkt, začíná opět nový výzkum a trh s některými digitálními produkty vyžaduje rychlou obnovu sortimentu, hlavně u přístrojů ze vstupní kategorie. Ale kvalita obrazu není jen o počtu pixelů a zrcadlovka je soubor technologií, které se stále vyvíjejí.

  • Pracujete ale jistě také na dalších specifikacích, než je jen rozlišení. Lze třeba předpokládat, že se ještě zvýší citlivost ISO?

TU: To je požadavek profesionálů a my mu nasloucháme. Tedy ano, pracujeme v tomto duchu, ale ostatní výrobci též. Limitů ještě nebylo dosaženo.

  • Je pro zrcadlovky zajímavá technologie BSI (backside illumination – čipy se sběrnicí na rubové straně, pozn. F-mountu)?

TU: Už jsme pracovali se snímači BSI CMOS u kompaktů vyšších i nižších řad. Ovšem u větších snímačů nevím, nejsem technik. Museli byste tuto otázku položit mým kolegům.

  • Co si myslíte o elektronických hledáčcích a jmenovitě o těch, které Sony používá u modelů Alpha 33 a 55?

TU: Je to velmi zajímavé, ale v tomto okamžiku naši zákazníci preferují hledáčky optické. Už jsem tyto hledáčky zkoušel a při rychlých přesunech není zobrazení korektní. V blízké budoucnosti budeme možná mít výkonnější elektronické hledáčky. Přirozeně je to možné. Jestliže bude tuto technologii používat stále více výrobců, bude čím dál levnější a tím i zajímavější.

 

Redakčně upraveno (-fri-)

Překlad Expander

Zdroj Focus Numérique

—————

Zpět


Diskusní téma: Rozhovor s marketingovým manažerem Nikonu pro Evropu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Technika & technologie