02.12.2009 19:47

REPORTÁŽ: Setkání s produkční verzí D3s

V pondělí 30. listopadu F-mount vyzkoušel novou reportážní zrcadlovku D3s. Přinášíme Vám souhrn vlastností a dojmy z tohoto stroje:

Nová profesionální zrcadlovka, nástupce revolučního aparátu D3, se pyšní zbrusu novým FX CMOS čipem, který si ponechal rozlišení 12 megapixelů, ale prošel modernizací, která Nikon D3s posouvá ještě dále ve využitelnosti ve špatných světelných podmínkách.

Čip má upravený anti-alias filtr, propouštějící více světla, větší buňky s roztečí pouze 8,45 mikronu a dvanáctikanálovou sběrnici. Čip tak ve spojení s modernizovanými obvody generuje jen velmi málo šumu. Nikon se tedy snaží eliminovat šum již při pořízení fotografie hardwarově, namísto následného silného vyhlazování, které poškozuje pořízená data. Dále je senzor vybaven systémem čištění, který funguje na principu vibrací low-pass filtru ve čtyřech různých frekvencích.

Úpravy čipu, který má nativní citlivost ISO 200 (lze použít nižší ISO 100), umožnily dosáhnout maximální citlivosti ISO 12800, kterou lze navíc posunout až o tři stupně, tedy na neskutečných ISO 102400. Použitelnost této citlivosti je sice vyloženě reportážní, neuvěřitelné však je, že i pokud je venku téměř úplná tma a nic nevidíte, dokážete udělat ostrou fotku bez stativu. Se světelným objektivem tak fotoaparát "vidí více než člověk". Dále oproti Nikonu D3 přibyla možnost nahrávání videozáznamů v HD kvalitě, přičemž lze každý snímek obsažený ve videu použít jako samostatnou fotografii.

F-mount veškerou techniku testuje velice důkladně

Dále D3s umožňuje po vzoru D300s takzvaný "tichý mód", kdy se zpomalí návrat zrcátka do výchozí polohy a hluk se sníží až o 70% (zrcátko se vrátí až po uvolnění spouště, můžete tedy například vyfotografovat plaché zvíře a spoušť uvolnit až opodál, aniž by bylo vyrušeno). Aparátu D3s se zvýšila vyrovnávací paměť, zůstal zápis na dvě CF karty (na jednu lze například natáčet video, na druhou fotografovat, nebo kombinovat JPG a RAW...).

Hledáček si ponechal 100% pokrytí, vedle DX cropu a formátu 5:4 přibyl crop 1,2x v poměru stran 3:2. Firmware aparátu umožňuje úpravu RAW souborů přímo v těle. Ovládání zůstává velmi podobné předchozím modelům, přibylo samostatné LV tlačítko a nenápadně se upravil tvar některých ovládacích prvků. Výrobce tímto krokem předurčuje zrcadlovku k použití v rukavicích na zimních olympijských hrách v Kanadě. Zajímavým krokem je české menu.

F-mount děkuje Nikonu CZ za možnost vyzkoušení aparátu s příslušenstvím a za celou příjemnou prezentaci.

 

Níže se můžete podívat na stoprocentní výřezy z D3s a nejnovější verze 70-200 VR na různé citlivosti.

-mb, fri-

 

—————

Zpět


Diskusní téma: REPORTÁŽ: Setkání s produkční verzí D3s

Datum: 09.12.2009

Vložil: Dee

Titulek: D3s

tak dva kousky jsou doma a jde se experimentovat s videem

Odpovědět

—————

Datum: 09.12.2009

Vložil: F-mount

Titulek: Re: D3s

F-mount gratuluje a přeje mnoho pěkných snímků s "noktovizory" :-)

Odpovědět

—————

Datum: 06.12.2009

Vložil: himbajz

Titulek: hoši děkujem

No paráda! Až skoro lituji, že jsme se neúčastnili. Tak třebas příště. Drahá si pořídila v US tlusté rukavice, takže ji zaujalo to přizpůsobení ovládacích prvků!

Odpovědět

—————

Datum: 03.12.2009

Vložil: Kamil

Titulek: pěkné

takže začít šetřit...

Odpovědět

—————





Technika & technologie