19.08.2010 08:20

Nové objektivy a zrcadlovka Nikon představeny

Nikon dnes podle očekávání představil čtyři nové objektivy a jednu digitální zrcadlovku. Jedná se o amatérský model D3100, který je však nabit nejnovějšími funkcemi (v setu se základním objektivem 18-55 by měl stát 15 tisíc Kč), a rovněž nikkory 85/1,4 (předpokládaná cena 40 tisíc Kč), 24-120/4 VR (28 tisíc), 55-300/4,5-5,6 VR DX (11 tisíc) a 28-300/3,5-5,6 VR (23 tisíc).

F-mount Vám přináší tiskové zprávy s charakteristikou novinek.

ZDE si můžete prohlédnout technické specifikace objektivů, jejich MTF křivky a dokonce i ukázkové snímky v plném rozlišení.

D3100

Nikon uvádí D3100, tdoposud nejsnáze použitelnou digitální jednookou zrcadlovku umožňující záznam videosekvencí v plném rozlišení Full HD.

Jordi Brinkman, Product Manager u společnosti Nikon Europe, říká: “Fotoaparát D3100 je nástupcem evropského bestselleru, digitální jednooké zrcadlovky D3000, a nabízí 14,2 milionu pixelů, videosekvence v rozlišení Full HD, živý náhled s novými režimy automatického zaostřování a vylepšenou ergonomii Je stejně jako model D3000 vybaven populárním režimem Průvodce, který nyní zobrazuje vzorové snímky jako příklady účinku různých nastavení (například změny času závěrky nebo clony).”

Jednoduchá digitální jednooká zrcadlovka pro celou rodinu

Fotoaparát D3100 je konstruován pro nováčky v oblasti digitálních jednookých zrcadlovek, zejména pro mladé rodiny, které požadují krásné snímky a nechtějí se zabývat komplikovanými funkcemi. Množství automatizovaných nastavení znamená, že fotoaparát provádí veškeré komplikované operace plně automaticky, obdobně jako kompaktní fotoaparát: Živý náhled s automatickou volbou motivových programů volí motivový program odpovídající snímacím podmínkám, systém detekce motivu produkuje ostré snímky prostřednictvím analýzy fotografované scény a optimalizace nastavení fotoaparátu bezprostředně před otevřením závěrky, a režim Průvodce provádí uživatele krok za krokem procesem potřebným k získání snímku požadovaných parametrů

11bodový AF systém zaručuje perfektní zaostření všech objektů a produkuje řezavě ostré snímky zachycující prchavé okamžiky i pohyblivé objekty. Navíc je zde jasný hledáček pro přesné pozorování fotografovaného objektu a rychlé a snadné správné zaostření. Živý náhled s automatickou volbou motivových programů je intuitivním a osvědčeným prostředkem pro pořizování snímků, který je díky možnosti nastavovat kompozici obrazu pomocí LCD monitoru užitečný všem uživatelům zvyklým pouze na kompaktní fotoaparáty. Automatická volba motivových programů vybere nejvhodnější motivový program na základě analýzy scény a fotografovaného objektu, a zaostřovací režim Nepřetržité zaostřování (AF-F) udržuje fotografovaný objekt správně zaostřený i bez nutnosti stisknutí tlačítka spouště. Živý náhled je schopen rozpoznat současně až 35 tváří osob a bez ohledu na to, jestli se pohybují, pokračovat v jejich sledování a zaostřování.

Úchvatné snímky v každé situaci

Obrazový snímač CMOS s 14,2 milionu pixelů, nový výkonný obvod pro zpracování obrazu EXPEED 2 a široká nabídka objektivů NIKKOR společně produkují excelentní snímky s úžasnými detaily bez ohledu na to, kde se nacházíte a čím se právě zabýváte Fotoaparát nabízí citlivosti v rozsahu ISO 100-3200, s možností zvýšení maximální citlivosti až na hodnotu ISO 12 800. Toto vybavení výrazně snižuje riziko rozmazání snímků při fotografování i těch nejenergičtějších dětí nebo při večerním grilování za přítomnosti celé rodiny.

Videosekvence Full HD pro celou rodinu

Pomocí snadno dostupného tlačítka záznamu videosekvence můžete fotoaparát D3100 okamžitě přepnout do režimu videa a za pomoci funkce D-Movie zaznamenat vynikající ozvučené videoklipy v rozlišení Full HD. Rozměrný obrazový snímač fotoaparátu a vysoká citlivost ISO nabízejí výjimečnou kvalitu obrazu a za pomoci široké nabídky objektivů Nikkor umožňují dosáhnout kinematografických efektů.Přímo ve fotoaparátu lze provádět jednoduchou editaci pořízených klipů mazáním záběrů nebo ukládáním zvolených snímků ve formě statických snímků – zkrátka neztratíte nic, co patří do rodinného fotoalba. Fotoaparát D3100 je kompatibilní rovněž s rozhraním HDMI, takže lze připojit fotoaparát k televizoru HDTV a z křesla pohodlně sledovat videosekvence v rozlišení Full HD.

Průvodce pro vynikající snímky

Nováčkům v oblasti digitálních jednookých zrcadlovek poskytne vylepšený inteligentní režim Průvodce, který byl k dispozici již u fotoaparátu D3000, krok za krokem pokyny k potřebným změnám nastavení fotoaparátu. To znamená, že nejen získáte požadované snímky, ale rovněž snáze pochopíte, jak jich dosáhnout a rozvinout vlastní fotografické zkušenosti. Můžete si dokonce zobrazit vzorové snímky představující výsledné účinky jednotlivých prováděných nastavení – například změny času závěrky a clony.

Bezproblémové zachycení správného okamžiku

Fotoaparát D3100 je nepostradatelným společníkem při každé rodinné události nebo výletě. Komplexní technologie a odolné tělo fotoaparátu udrží krok s každou akcí, ať již je jakákoli Kompaktní rozměry a nízká hmotnost činí přístroj D3100 snadno transportovatelným a přenosným pro všechny důležité akce.

AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Společnost Nikon Europe uvádí nový střední teleobjektiv s vysokou světelností – AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G. Tento objektiv nahrazuje oceňovaný objektiv AF NIKKOR 85 mm f/1,4D IF a vyznačuje se zcela novou optickou konstrukcí, ultrazvukovým zaostřovacím motorem (SWM) a antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat, jež z něho činí první volbu v oblasti portrétní fotografie a fotografie módy. Nový objektiv je pokračováním bohaté historie objektivů NIKKOR s ohniskovou vzdáleností 85 mm a odráží pokračující úsilí společnosti Nikon o neustálou tvorbu optických inovací.

Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories & Software u společnosti Nikon Europe, říká: "Nový objektiv AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G posouvá portrétní fotografii na novou úroveňObjektivy, jako je tento, jsou kumulací všech zásadních charakteristik značky NIKKOR:vynikajícího kontrastu a rozlišení a unikátní reprodukce neostrých míst obrazu.“ A dodává:Jsme přesvědčeni, že se tento objektiv stane novým měřítkem výkonnosti u fotografů i rostoucí skupiny uživatelů záznamu videosekvencí prostřednictvím jednookých zrcadlovek, jako je například model D3S.”

Mistrovská reprodukce neostrých míst obrazu – bokeh

Objektiv je vytvořen tak, aby poskytoval maximální výkon v oblasti profesionální portrétní fotografie. Vysoká světelnost f/1,4 zaručuje optimální oddělení objektu od pozadí, zatímco devítilamelová clona s optimalizovaným tvarem reprodukuje vynikajícím způsobem neostrá místa obrazu (bokeh).

Špičková optika

Nová optická konstrukce objektivuAF-S NIKKOR 85mm f/1.4G sestává z 10 čoček a 9 členů a zahrnuje exkluzivní antireflexní vrstvy Nikon Nano Crystal Coat, které dramaticky snižují účinky reflexů a závoje a poskytují vysoce kontrastní obraz i v nejnáročnějších světelných podmínkách.

Optimální funkčnost

Objektiv AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G je vybaven speciálním ultrazvukovým zaostřovacím motorem pro tiché a přesné zaostřování Zpřevodování zaostřovacího mechanismu objektivu je upraveno tak, aby se dosáhlo extrémně plynulého ovládání při použití manuálního zaostřování.

Pro nejvyšší nároky

Jak lze právem očekávat, nabízí objektiv odolné tělo z hořčíkové slitiny utěsněné proti vnikání prachu a vlhkosti pro spolehlivý provoz i v nejnáročnějších podmínkách. Objektiv s hmotností 595 g je optimálně vyvážen na digitálních jednookých zrcadlovkách Nikon pro pokročilé a profesionální uživatele, jako jsou přístroje D700 a přístroje série D3.
Objektiv se dodává včetně sluneční clony HB-55 a měkkého pouzdra.

AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR
 

Společnost Nikon Europe s potěšením uvádí objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR, zcela nový objektiv s 5× zoomem pro uživatele digitálních jednookých zrcadlovek formátu FX Objektivy s ohniskovou vzdáleností 24-120 mm mají v řadě objektivů NIKKOR unikátní postavení a nová verze tohoto objektivu nabízí pevnou světelnost f/4 v celém rozsahu ohniskových vzdáleností. Objektiv obsahuje antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat a systém redukce vibrací Nikon druhé generace (VR II).

Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories & Software u společnosti Nikon Europe, říká: „ AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR Tento objektiv nabízí vynikající poměr ceny a výkonu v kompaktním provedení všem podnikavým fotografům. Jde v tomto roce již o druhý uvedený objektiv s pevnou světelností f/4 a redukcí vibrací (VR), rozšiřující dále možnosti fotografů využívajících vybavení Nikon.”

Objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR pokrývá exkluzivní rozsah ohniskových vzdáleností 24 až 120 mm a je ideální pro živou fotografii a fotografii na cestách.. Pevná světelnost f/4 umožňuje fotografům snadno pracovat s hloubkou ostrosti v dostupném rozsahu ohniskových vzdáleností. Objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR zachytí vše od rozsáhlých krajin až po portréty ve velkém měřítku.

Stabilní obraz

Objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR je vybaven systémem redukce vibrací Nikon druhé generace (VR II), který nabízí stabilizaci obrazu ekvivalentní použití o přibližně 4 EV kratšího času závěrky, a v kombinaci s pevnou světelností f/4 je praktickým vybavením za nízké hladiny osvětlení Systém nabízí dva režimy redukce vibrací: „Normal“ pro běžné fotografování z ruky a „Active“ pro kompenzaci mechanických vibrací v letadlech a pohybujících se vozidlech.

Brilantní kvalita v celém rozsahu ohniskových vzdáleností

Komplikovaná optická konstrukce objektivu využívá antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat, dva optické členy ze skel ED a tři asférické optické členy pro jasný obraz s vysokým kontrastem v širokém spektru světelných podmínek. Výsledkem jsou minimální projevy reflexů, závoje a zbytkových optických vad a příjemná reprodukce neostrých míst obrazu zprostředkovaná 9lamelovou clonou.

Hladký provoz

Ultrazvukový zaostřovací motor použitý v tomto objektivu byl speciálně vyvinut v souladu s charakteristickými vlastnostmi objektivu. Nabízí diskrétní a výkonné automatické zaostřování a díky zaostřovacímu režimu M/A umožňuje v libovolném okamžiku manuálně upravit zaostření. Zpřevodování zaostřovacího mechanizmu a umístění ovládacích prvků byly pečlivě zkonstruovány tak, aby umožnily intuitivní ovládání (na slepo) za současného pohledu do hledáčku. Objektiv je dobře vyváže na digitálních jednookých zrcadlovkách, jako je D700, a jeho tubus obsahuje jemné vroubkování pro bezpečné držení.

Odolné provedení

Zoom o velkém rozsahu ohniskových vzdáleností je umístěn ve velmi kompaktním a odolném těle, které je ideální pro podnikavé povahy a fotografování na cestách. Díky rozsáhlému použití součástí z hořčíkové slitiny a technických plastů odolává objektiv dobře nárokům každodenního provozu a gumová těsnění okolo spínačů a bajonetu znamenají, že prach a vlhkost nejsou žádným problémem.

Objektiv AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR staví koncepci „základního zoomu“ na novou úroveň splňující nároky současných digitálních jednookých zrcadlovek formátu FX s vysokým rozlišením při zachování vynikajícího poměru ceny a výkonu.
Objektiv se dodává včetně sluneční clony HB-53 a měkkého pouzdra.

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR

Společnost Nikon Europe uvádí nový superteleobjektiv se zoomem – AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR. Rozsah ohniskových vzdáleností 55 mm až 300 mm (ekvivalent 82,5 mm až 450 mm u digitálních jednookých zrcadlovek formátu DX) umožňuje získat snímky vzdálených objektů ve velkém měřítku.

Zurab Kiknadze, Product Manager for Lenses, Accessories & Software u společnosti Nikon Europe BV, říká: „AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR je velmi praktický a ekonomický druhý objektiv k současnému standardnímu objektivu 18-55 mm dodávanému v sadě s tělem fotoaparátu, v kombinaci se kterým pokrývá všechny nejdůležitější ohniskové vzdálenosti pro fotografování blízkých i vzdálených objektů Malé rozměry a lehká konstrukce činí z tohoto objektivu ideální volbu pro uživatele digitálních jednookých zrcadlovek kompaktních rozměrů.”

Větší dosah s menšími náklady

Rozsah zoomu 5,5× nabízí vysokou všestrannost a výrazné rozšíření dostupných ohniskových vzdáleností v telerozsahu. S nejdelší ohniskovou vzdáleností 300 mm (450 mm u fotoaparátů formátu DX) je tento objektiv stěžejní součástí nabídky dostupných a snadno přenosných teleobjektivů, a je ideální pro rodinné sportovní akce a fotografování o dovolené.

Stabilní obraz

Vestavěná nejmodernější technologie redukce vibrací VR II (redukce vibrací druhé generace) zaručuje ostřejší snímky při fotografování z ruky. To je důležité zejména při použití delších časů závěrky a delších ohniskových vzdáleností, nebo při fotografování za nízké hladiny osvětlení.

Tichý provoz

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR je vybaven vestavěným ultrazvukovým zaostřovacím motorem Nikon (SWM). Ten zaručuje rychlé a tiché automatické zaostřování, takže již nezmeškáte rozhodující okamžiky snímků, ani na sebe nebudete upoutávat zbytečnou pozornost v komornějších prostředích..

Objektiv AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR obsahuje vysoce kvalitní optické členy ze skel ED a optické členy z nových skel HRI (skla s vysokým indexem lomu) pomáhající k dosažení ostrých snímků i v náročných světelných podmínkách.Objektiv je vybaven těsněním okolo bajonetu, což znamená, že jej lze používat v libovolném prostředí beze strachu z vniknutí prachu a vlhkosti do objektivu nebo k obrazovému snímači fotoaparátu.

ObjektivAF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VRje připraven na všechna dobrodružství – jde o dostupný a kompaktní objektiv, který se stane vítaným přírůstkem každé fotobrašny.. Objektiv se dodává včetně sluneční clony HB-57 zamezující vzniku závoje za silného osvětlení a pouzdra pro bezpečné uložení a transport. Objektiv bude dostupný rovněž v sadách s populárními digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon. 

AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR

Společnost Nikon Europe s potěšením uvádí objektiv AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR se zcela novým rozsahem zoomu v řadě objektivů NIKKOR. Všestranný objektiv s téměř jedenáctinásobným rozsahem zoomu od ohniskové vzdálenosti 28 mm do 300 mm přináší novou úroveň všestrannosti uživatelům digitálních jednookých zrcadlovek formátu FX.

Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories and Software u společnosti Nikon Europe, říká: “Tento nový, všestranný objektiv NIKKOR si nás zcela získal.Objektiv s rozsahem ohniskových vzdáleností 18-200 mm pro formát DX se ukázal být ohromným úspěchem, jsme proto potěšeni, že můžeme nabídnout výhody tohoto objektivu rovněž zákazníkům využívajícím formát FX.“

Široký rozsah zoomu 10,7×

Extrémní rozsah 10,7× zoomu objektivu AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR’činí objektiv ideálním pro všechny fotografické příležitost Díky ohromujícímu rozsahu ohniskových vzdáleností 28-300 mm se objektiv zcela jistě stane velmi populárním univerzálním objektivem pro každého, kdo hledá maximální rozsah ohniskových vzdáleností a současně chce cestovat s minimem vybavení nebo chce fotografovat z jednoho místa. Díky proměnné světelnosti bylo možné udržet velikost i hmotnost objektivu na minimálních hodnotách a uchovat i možnost práce s atraktivními efekty hloubky ostrosti při využití dlouhých ohniskových vzdáleností objektivu.

Pokročilý systém redukce vibrací

Exkluzivní systém redukce vibrací Nikon VR II poskytuje stabilní obraz při fotografování z ruky s využitím všech dostupných ohniskových vzdáleností. Redukce vibrací nabízí dva režimy:: Normal (Normální) a Active (Aktivní). Systém optické redukce vibrací rovněž stabilizuje obraz v hledáčku a umožňuje přesnější činnost autofokusu a snazší určení výřezu snímků – zejména při použití delších ohniskových vzdáleností objektivu až do hodnoty 300 mm.

Nejmodernější optická konstrukce

Objektiv obsahuje dva optické členy ze skel ED a tři asférické optické členy, které účinně potlačují optické vady, k jejichž výskytu dochází u objektivů s extrémním rozsahem zoomu. Objektiv pro maximální míru všestrannosti nabízí také nejkratší zaostřitelnou vzdálenost 50 cm v celém rozsahu ohniskových vzdáleností.

Rychlý provoz

Ultrazvukový zaostřovací motor objektivu byl zkonstruován tak, aby zajistil tiché a přesné automatické zaostřování v širokém rozmezí ohniskových vzdáleností a zároveň dovolil intuitivní manuální doostřování. Objektiv je vybaven zámkem zoomu, aby se tubus při manipulaci vlastní váhou samovolně nevysouval. Mechanická konstrukce využívá ve velké míře hořčíkové slitiny pro vyšší odolnost a lepší vyváženost objektivu.

Objektiv se dodává včetně sluneční clony HB-50 a měkkého pouzdra. Hmotnost objektivu AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR je praktických 800 g.

 

-mb- a -fri-

—————

Zpět


Diskusní téma: Nové objektivy a zrcadlovka Nikon představeny

Datum: 31.08.2010

Vložil: Leon

Titulek: objektiv

včil by to chtělo ještě AF-S 135mm f/2 G na sport do haly

Odpovědět

—————

Datum: 20.08.2010

Vložil: Nomen

Titulek: D3100

Tak nakonec dali do D3100 14 Mpx snímač? To mě zklamali. Část spekulací hovořila o lákavějších 10 Mpx.

A co takhle nějaké lehké a dostupné DX monofokály (zdaleka ne každý potřebuje nutně FX) do party k 35/1.8 a 85/3.5? Co třeba 15 mm? Stačilo by i f/4.

Odpovědět

—————

Datum: 21.08.2010

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: D3100

Upřímně nevím, co je na starém 10 mp CCD snímači tak lákavého...? (Byť s ním sám fotím :-) To už je dnes přežitek a 10 mp CMOS Nikon dělat nebude. Většinou se na něj naopak snáší kritika, že musí jít s pixely výš.

Osobně si myslím, že takových skel se asi nedočkáme - mně by se líbilo třeba DX 14/2,8 PC... ;)

Odpovědět

—————

Datum: 23.08.2010

Vložil: Nomen

Titulek: Re: Re: D3100

Co je lákavého na NOVÉM 10 Mpx snímači?
1. S dnešní technologií by se šum při běžných citlivostech měl limitně blížit k nule.
2. Bohatě to stačí (i na A3).
3. Rychlejší zpracování menšího množství dat (ve foťáku i při následném zpracování).

Co se týče objektivů, tak by se měli inspirovat u konkurence: např. Pentax DA Limited jsou nádherný kousky.

Odpovědět

—————

Datum: 02.09.2010

Vložil: Nomen

Titulek: Re: Re: D3100

Navíc... Kolik fotografů v dané třídě využije to vysoké rozlišení? Jeden z tisíce? Řekl bych, že ani to ne.

Kdyby raději udělali pořádný maximálně 10Mpx (i 6 Mpx by stačilo) snímač s opravdu velkým dynamickým rozsahem (>10 EV) a nulovým šumem až po ISO 1600. Tyhle parametry by byly mnohem užitečnější a využitelnější. Jenom by to museli chlapci z marketingu správně p(r)odat.

Odpovědět

—————

Datum: 04.09.2010

Vložil: Macek

Titulek: Re: Re: Re: D3100

souhlasím, ale hlasoval bych alespoň pro těch 10Mpx. Předpokládám , že je řeč o DX, jinak D3s má tuším 10.2 EV :-) Kamarád má Fuji S5, ta má myslím 13 EV, ale fotky se mi z toho prostě nelíbí, tak nevím.

ápropos mám D3s těď na stole půjčenou od kamaráda a testuju jí... hmm.. to co bych doma večer dost těžko honil D300 tak s tímhle pohoda, ISO 2000 nebo 6400 žádnej problém... ach jo.
Docela mne dostalo, v hledáčku vidím, že mi 70-200/2.8 VR vinětuje, cvak, vinětace na fotce nikde! Wow!
Pitomost, ale dobrá :) Co musím pochválit , jsou stará MF skla, ty fungujou parádně i na nové technice a podávají výsledky, že stydět se za ně nemusí. Už aby tu byl nástupce D700 s technikou z D3s a JDU do toho...

Odpovědět

—————

Datum: 07.09.2010

Vložil: Nomen

Titulek: Re: Re: Re: Re: D3100

10.2 EV? https://www.dpreview.com/reviews/nikond3s/page19.asp

S5 Pro: https://www.dpreview.com/reviews/fujifilms5pro/page18.asp

Odpovědět

—————

Datum: 19.08.2010

Vložil: Macek

Titulek: už jsem myslel, že se v Nikonu spí :-))

Hezké, hezké... nová 85mm super... ale kde je ksakru nástupce D700 !? Až ten bude - to mne teprve bude zajímat a hned potom tahle jejich 24-120/f4 VR (osobně si myslím, že 24-70/f4 je díky tomuhle blbost a to vč. 24-105.-jistě si japonci dali dost práce aby tento objektiv byl dost dobrý na to aby tyto dva rozsahy mohly opominout)
Jo ten již zmiňovaný 100-500/5.6 by byl fajn, ale nástup clony 5.6 bude už někde na 200mm a to už zase žádný hi-fi není. Asi si budu od kámoše půjčovat 400/2.8 :)

Odpovědět

—————

Datum: 19.08.2010

Vložil: Macek

Titulek: Re: už jsem myslel, že se v Nikonu spí :-))

teď jsem si prošel ukázkové snímky .... raději nekomentovat. 24-120/f4 je buď ztracená záležitost, nebo ten fotograf neumí udělat ostrý snímek. Ale vybavení na to měl D3s ... :-/
Docela zajímavý výstup (vzhledem k rozsahu) má 28-300, mám ve sbírce 28-200 a ten taky podává slušný výsledek na FX, ale je pomalý jak šnek :)
Tak nějak jsme v klidu a nadále budu používat pevná skla a manuální klenoty 24/2.8 AI-S nebo neskutečný sklo 28/2.8 Ai-S .....
... a budu trpělivě čekat na nástupce D700 a doufám, že to bude pecka :-) .....

Odpovědět

—————

Datum: 21.08.2010

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: Re: už jsem myslel, že se v Nikonu spí :-))

Tento web spekuluje o 16 mp D800...
https://www.digitalrev.com/en/nikon-d800---the-best-goes-to-those-who-wait-6474-article.html

Odpovědět

—————





Technika & technologie