10.12.2009 12:27

Nikon představil nový teleobjektiv AF-S NIKKOR 300/2,8G ED VR II a telekonvertor TC-20E III

Nikon uvádí nový objektiv AF-S NIKKOR 300 mm f/2,8G ED VR II

Amsterodam, Nizozemsko, 10. prosince 2009
Společnost Nikon Europe uvádí nový superteleobjektiv nahrazující dosavadní objektiv AF-S VR NIKKOR 300 mm f/2,8G IF-ED. Objektiv AF-S NIKKOR 300 mm f/2,8G ED VR II je vybavený systémem redukce vibrací nové generace (VR II) a novým zaostřovacím režimem A/M, a je ideálním příslušenstvím pro sportovní a akční fotografii i fotografii přírody. Objektiv je určený pro všechny vážné zájemce o fotografii.

Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories & Software u společnosti Nikon Europe, říká: „Objektiv AF-S NIKKOR 300 mm f/2,8G ED VR II s nízkou hmotností a kompaktními rozměry je perfektní volbou pro fotografování teleobjektivem z ruky, a to zejména v kombinaci s telekonvertory. Nový systém redukce vibrací VR II umožňuje používat delší časy závěrky o více než 4 EV a je opravdu velmi praktickým řešením pro reportážní fotografy a fotografy přírody“. Ve vývoji objektivů se odráží tendence vyvíjet produkty šité na míru potřebám fotografů, Konkrétně tento objektiv posiluje sérii vysoce výkonných objektivů NIKKOR.

Ostřejší akční snímky

Objektiv AF-S NIKKOR 300 mm f/2,8G ED VR II je vybavený systémem redukce vibrací druhé generace (VRII), který umožňuje fotografovat časy závěrky až o 4 EV delšími než by bylo možné bez tohoto systému. Výsledkem jsou ostřejší snímky při fotografování z ruky. Nový objektiv nabízí kromě stávajících zaostřovacích režimů M/A a M další zaostřovací režim A/M zaručující prioritu automatického zaostření i při pootočení zaostřovacím kroužkem během fotografování. S hmotností 2 900 g jde o příslušenství patřící do fotobrašny každého fotografa pracujícího v oblasti akční fotografie.

Navržený pro jakékoliv podmínky

Tento superteleobjektiv je konstruovaný pro profesionální fotografy a nabízí špičkový optický systém jako jeho předchůdce. Fotografové požadující extrémně rychlý a tichý provoz objektivu pro fotografování zvířat se mohou spolehnout na autofokus s vestavěným ultrazvukovým zaostřovacím motorem, který nenaruší žádnou akci. Završením rozsáhlého vybavení objektivu je komplexní systém těsnění proti vnikání prachu a vlhkosti, který umožňuje fotografům pokračovat ve fotografování bez ohledu na okolní podmínky. Nakonec je zde optická konstrukce objektivu využívající jedenáct čoček v osmi optických členech včetně tří optických členů ze skel ED a antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat.

Specifikace

Ohnisková vzdálenost: 300 mm
Světelnost / nejvyšší clonové číslo: f/2,8 / f/22
Konstrukce: 11 čoček, 8 členů
Obrazový úhel: 8◦10’
Počet lamel clony: 9 (s optimalizovaným tvarem)
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost: 2,3 m (AF); 2,2 m (MF)
Průměr filtrového závitu: 52 mm
Průměr × délka: Cca 124 x 267,5 mm
Hmotnost: 2 900 g

 

Nikon uvádí AF-S telekonvertor TC-20E III, telekonvertor pro špičkovou kvalitu obrazu s teleobjektivy NIKKOR

Amsterodam, Nizozemsko, 10. prosince 2009
Společnost Nikon Europe uvádí nový AF-S telekonvertor TC-20E III, první telekonvertor na světě využívající asférický optický člen. Telekonvertor je vybaven zcela novou optickou konstrukcí, která při zachování kompaktních rozměrů nabízí špičkovou kvalitu obrazu fotografům přírody a sportu.

Zurab Kiknadze, Product Manager for Lenses, Accessories & Software u společnosti Nikon Europe, říká: „Pro mnoho fotografů znamenalo doposud použití telekonvertoru se zvětšením 2× kompromis v kvalitě obrazu výměnou za praktičnost.“ A dodává, „Převratná optika nového AF-S telekonvertoru TC-20E III nabízí vynikající kvalitu obrazu fotografům, kteří chtějí zvětšit dosah svých teleobjektivů NIKKOR“.

První telekonvertor s asférickým optickým členem na světě

AF-S telekonvertor TC-20E III je prvním telekonvertorem na světě s asférickým optickým členem, který poskytuje vynikající kvalitu obrazu v maximálně přenosném provedení. Telekonvertor je plně kompatibilní s nejnovějšími systémy redukce vibrací VR, autofokusu a měření expozice, a je nepostradatelnou položkou vybavení všech fotografů přírody a sportu.

Konstruován pro profesionály
Nový AF-S telekonvertor TC-20E III je konstruován tak, aby tvořil nedílnou součást kompatibilních teleobjektivů NIKKOR, a je vybaven gumovým těsněním bajonetu, odolným aretačním mechanismem pro vysoké zatížení a rozměrným tlačítkem aretace bajonetu pro rychlou práci v rukavicích. Telekonvertor se dodává včetně nově konstruovaných krytek a praktického ochranného pouzdra.

Specifikace

Světelnost/nejvyšší clonové číslo: Snižuje světelnost objektivu o 2 EV
Konstrukce: 7 čoček/5 členů (včetně jednoho asférického optického členu)
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost: Stejná jako u použitého objektivu
Největší měřítko zobrazení: Dvojnásobné oproti původnímu objektivu
Dodávané příslušenství: Krytka telekonvertoru BF-3A, zadní krytka objektivu LF-1, flexibilní pouzdro CL-0715
Průměr × délka: Cca 66 × 46 mm
Hmotnost: Cca 330 g

Odhadovaná cena nového telebjektivu je 5900 dolarů, TC by měl stát 500 dolarů.

K mání od ledna 2010.

-fri-

—————

Zpět


Diskusní téma: Nikon představil nový teleobjektiv AF-S NIKKOR 300/2,8G ED VR II a telekonvertor TC-20E III

Datum: 25.11.2010

Vložil: Macek

Titulek: je to dělník

od včerejška mi tohle sklo říká pane vč. TC20E-III .... dá se s tím slušně fotit i v kombinaci TC2 + TC14, takže 840mm/f8 .... no bomba!
Chystám další testy, jinak test na TC20E-III jsem dal sem https://www.2msoft.net/tc20e3

Odpovědět

—————

Datum: 13.12.2009

Vložil: Leon

Titulek: Objektiv, který není až tak potřeba

mám pocit, že Nikon dělá nové objektivy, které nejsou až tak zapotřebí. Na kterýkoliv nový objektiv, co je tady v anketě, čeká určitě mnohem více lidí.

Odpovědět

—————

Datum: 13.12.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: Objektiv, který není až tak potřeba

Do jisté míry máte bezpochyby pravdu, ovšem na druhou stranu je potřeba vidět, že za pár týdnů je tady zimní olympiáda a tato kombinace, tedy pevná světelná třistovka a TC, je určena právě především profesionálním reportérům a Nikon se chce prezentovat v co nejlepším světle :)

Odpovědět

—————





Technika & technologie