14.10.2009 06:46

Nikon D3s a Nikkor AF-S DX Micro 85mm f/3.5G ED VR Oficiálně!

Nikon v noci na dnešek oficiálně představil dva nové produkty. Očekávanou zrcadlovku D3s a objektiv, kterým naznačuje, že se platformy DX skutečně nechce vzdát. Oficiální tiskové zprávy:

 

Nikon uvádí D3S, fotoaparát nejvyšší úrovně pro profesionální novinové fotografy, sportovní fotografy a fotografy přírody


Společnost Nikon oznamuje uvedení přístroje D3S, fotoaparátu umožňujícího profesionálním fotografům převzít kontrolu nad nepředvídatelným a ve všech směrech rozšiřujícího možnosti akční fotografie. Fotoaparát D3S vychází z vysoce oceňovaného modelu D3 a posouvá možnosti fotografování za nízké hladiny osvětlení na zcela novou úroveň. Přístroj umožňuje záznam a zpracování videosekvencí a nabízí tak rovněž tvůrčí práci s pohyblivým obrazem a multimédii. 

Robert Cristina, Manager Professional Products u společnosti Nikon Europe, říká: “„Fotoaparát D3S zcela přepisuje pravidla fotografování při extrémně nízkých hladinách osvětlení a umožňuje fotografům beze zbytku využívat dostupné přirozené osvětlení. K tomuto novému vylepšení již perfektního předchozího modelu a dosažení zcela nové úrovně výraznou měrou přispěli profesionální fotografové z celého světa.“”


Fotoaparát stoprocentně vyhovující aktuálním požadavkům


Francois Marit, Photo Technical Manager u globální tiskové agentury Agence France Presse, říká: “„V době, kdy jsme začali pracovat s fotoaparátem Nikon D3, jsme rovněž začali zkoumat možnosti záznamu videosekvencí, abychom zjistili, co přesně by nám mohlo pomoci v naší práci. Nyní je zde fotoaparát Q0660, který nám dává přesně to, co potřebujeme – umožňuje nám pořizovat statické snímky a videosekvence využitím jediného kusu profesionálního vybavení. Díky tomu můžeme přenášet kompletní sady statických snímků a videosekvencí z tisíců aktuálních událostí a sportovních přenosů, o kterých každý týden informujeme, a máme tak skutečnou konkurenční výhodu v oblasti on-line zpravodajství i novinových zpráv“.”

Bill Frakes, jeden z prvních profesionálních fotografů, kteří měli možnost vyzkoušet si fotoaparát Q0660, říká: “„Fotografická rozhodnutí musím dělat v rámci milisekund, a proto požaduji při každém stisknutí tlačítka spouště tu nejvyšší možnou kvalitu. Potřebuji fotoaparát, který rychle, přesně a konzistentně reaguje. Fotoaparát D3S toto splňuje a nabízí ještě mnohem více, a jeho výkon mi poskytuje extrémní svobodu.“”

Když nelze použít blesk

Fotoaparát D3S je vybaven zcela přepracovaným obrazovým snímačem s 12,1 milionu pixelů. Velká rozteč mezi pixely a přepracovaná vnitřní struktura obrazového snímače společně znamenají, že fotoaparát Q0660 může fotografovat ve světelných podmínkách, které byly doposud brány jako nezvládnutelné. Rozsah citlivostí v rozmezí 7 EV od ISO 200 do ISO 12 800 dovoluje fotografovat a nahrávat videosekvence při extrémně nízkých hladinách osvětlení s minimálními ztrátami ostrosti a detailů obrazu v důsledku redukce šumu – základní předpoklad pro úspěšnou práci v dnešním světě reportážní a sportovní fotografie. 

Dalším potvrzením neuvěřitelných možností fotoaparátu Q0660 v oblasti nízkých hladin osvětlení je fakt, že jde o první přístroj nabízející kromě standardního rozsahu citlivostí ještě další zvýšení citlivosti až o 3 EV v režimu Hi-3 (výsledná hodnota citlivosti je tak ekvivalentní ohromujícímu číslu ISO 102 400).

Záznam videosekvencí v rozlišení HD při použití formátu FX

Fotoaparát nabízí nové možnosti v nastupujícím trendu digitálních jednookých zrcadlovek se záznamem videosekvencí a díky velkému obrazovému snímači formátu FX a dostupnosti světelných objektivů NIKKOR, které jsou první volbou nejlepších světových fotografů, těží z tvůrčí práce s hloubkou ostrosti. Prioritou přístroje je také okamžité a intuitivní použití funkce záznamu videosekvencí D-movie, které je zárukou vysoké produktivity práce.

Videosekvence jsou zaznamenávány s velikostí obrazu 720p a frekvencí 24 obr./s ve formátu Motion-JPEG včetně stereofonního zvukového doprovodu (prostřednictvím externího mikrofonu a konektoru jack pro zvukový vstup*). Použitý formát souborů nabízí unikátní funkci „Uložit vybrané“ dovolující uživateli pořizovat videosekvence s jistotou dostupnosti statického snímku v libovolném klíčovém okamžiku.

Osvědčený autofokus optimalizovaný pro záznam videosekvencí

Osvědčený plně konfigurovatelný a přitom extrémně snadno použitelný 51bodový AF modul Nikon Multi-CAM3500 s 15 vysoce citlivými křížovými snímači nabízí uživatelům nejlepší sledování rychle se pohybujících objektů v oboru. Systém autofokusu s detekcí kontrastu byl u přístroje Q0660 optimalizován tak, aby umožňoval automatické zaostřování při záznamu videosekvencí a v režimu živého náhledu.

Čištění obrazového snímače


Na základě rozsáhlé odezvy od profesionálních fotografů je v přístroji Q0660 zabudována nová funkce čištění obrazového snímače generující vibrace ve čtyřech různých rezonančních frekvencích pro potlačení hromadění prachu na antialiasingovém filtru obrazového snímače. Tento nový systém byl vytvořen tak, aby nedošlo k omezení zobrazení 100 % obrazového pole v hledáčku, které je u vlajkové lodi profesionálních digitálních jednookých zrcadlovek série D samozřejmostí.

Všestranné vybavení

Fotoaparát D3S nabízí neméně než tři alternativní formáty obrazového pole, které jsou automaticky zobrazovány v hledáčku. Fotografové tak mohou volit mezi formáty obrazu 5:4 (30×24), 1,2× (30×20) a DX (24×16). Nově uvedený formát obrazu byl vytvořen proto, aby nabídl praktickou kombinaci většího zvětšení objektivu a pouze malého snížení množství obrazových dat.

Diskrétní přístup


Fotoaparát D3S je vybaven novou funkcí Tichá expozice umožňující fotografovi snížit hluk vydávaný přístrojem při návratu zrcadla do spodní polohy. Tento režim je vhodný pro fotografování zvířat a další situace, ve kterých mohou zvuky fotoaparátu rušit fotografovaný objekt. Tato inovace je opět reakcí na praktické informace od fotografů používajících fotoaparáty Nikon série D3.

Vylepšená funkce Active D-Lighting


Fotoaparát Q0660 nabízí pět volitelných nastavení funkce Active D-Lighting pro fotografování vysoce kontrastních scén a objektů typu high-key. Kromě novéno nastavení Automaticky mají uživatelé k dispozici čtyři manuální předvolby, a to Velmi vysoký, Vysoký, Normální a Nízký.

Zpracování výsledných záznamů ve fotoaparátu

Další pomůckou zvyšující produktivitu fotoaparátu Q0660 je zpracování snímků RAW pomocí položek menu Retušování. Na snímky RAW (NEF) lze například přímo ve fotoaparátu aplikovat následující funkce: Komprese JPEG, Velikost obrazu, Vyvážení bílé barvy, Korekce expozice, Nastavení Picture Control, Redukce šumu, Barevný prostor a Korekce vinětace. Tyto položky urychlují postprodukční pracovní proces fotografů v akci omezením nutnosti použití počítače a programu Capture NX2.

Připravenost na libovolnou zakázku

Fotoaparát D3S utváří zcela nové hranice možností díky ještě vyšší kontrole nad nepředvídatelnými objekty při kritickém osvětlení. Obrazový snímač přístroje je tak citlivý, že umožňuje zachycovat objekty téměř neviditelné lidským zrakem a produkuje snímky s vysokou brilancí a nízkou úrovní šumu, které lze ihned tisknout. Odolné tělo fotoaparátu z hořčíkové slitiny je utěsněné proti klimatickým vlivům a stavěné tak, aby vydrželo extrémní výkyvy teplot a vlhkosti a umožnilo uživateli rychle a efektivně zpracovat zakázku.

 

S objektivem Nikon AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR budete mít vše v dosahu

 
Společnost Nikon Europe s potěšením uvádí nový kompaktní a lehký makroobjektiv formátu DX s vysoce kvalitní optikou, AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR.AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR. Objektiv je vybaven systémem redukce vibrací Nikon druhé generace (VR II), nabízí největší měřítko zobrazení 1:1 a je ideální vstupenkou do světa makrofotografie.

Zurab Kiknadze, Product Manager Lenses, Accessories and Software u společnosti Nikon Europe, říká: „Objektivy, jako je tento, nabízejí v porovnání se standardními objektivy dodávanými v sadách s fotoaparáty skutečně výrazné tvůrčí výhody. Objektiv AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR je malý a lehký a je vhodným doplňkem digitálních jednookých zrcadlovek, jako jsou přístroje D90 a D5000“.

Přibližte se a buďte připraveni


Objektiv AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR, který je ideálním vybavením pro nováčky v oblasti makrofotografie, nabízí největší měřítko zobrazení 1:1 a umožňuje fotografům pořizovat živě působící snímky jemných detailů až po miniaturní strukturu květů nebo křídel hmyzu. Navíc je objektiv vybaven systémem redukce vibrací VR II poskytujícím stabilní obraz v hledáčku pro komfortní tvorbu kompozice snímků a dosažení ostřejších výsledků při použití dlouhých časů závěrky nebo při záznamu videoklipů.

Vyvážené provedení s vynikající skladností

Objektiv formátu Nikon DX se vyznačuje kompaktní konstrukcí s nízkou hmotností a je optimálním doplňkem například digitálních jednookých zrcadlovek Nikon D90 a D5000. Obrazový úhel objektivu odpovídá objektivu s ohniskovou vzdáleností 127,5 mm u kinofilmu a formátu FX a oproti standardně dodávaným objektivům je ideální pro portréty a momentky.

Kvalitní vybavení

Osvědčená optická skla Nikon ED s extrémně nízkým rozptylem světla zaručují vysoký kontrast a atraktivní reprodukci rozostřeného pozadí snímků, která je podpořena rovněž 9lamelovou clonou s téměř kruhovým otvorem. Ultrazvukový zaostřovací motor zaručuje plynulé a diskrétní automatické zaostřování a neotáčející se přední člen objektivu umožňuje snadné použití zábleskového příslušenství upevňovaného na objektiv, jako je sada makroblesků SB-R1C1 Macro Lifting kit.

Specifikace

Ohnisková vzdálenost 85 mm
Světelnost/nejvyšší clonové číslo Světelnost: f/3,5 Nejvyšší cl. číslo: f/32
Konstrukce 14 čoček/10 členů (jeden optický člen z ED skel)
Obrazový úhel 18°50′
Počet lamel clony 9 (s optimalizovaným tvarem)
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,286 m
Průměr filtrového závitu 52 mm (neotáčí se)
Průměr × délka Cca 73 × 98,5 mm
Hmotnost Cca 355 g

 

 

-mb-

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Nikon D3s a Nikkor AF-S DX Micro 85mm f/3.5G ED VR Oficiálně!

Datum: 14.04.2010

Vložil: honza

Titulek: AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED V

Ahoj,nemáte již někdo nějakou zkušenost s tímto objektivem?Díky

Odpovědět

—————

Datum: 16.10.2009

Vložil: Leon

Titulek: starý auofokus

kdy konečně udělají pořádný autofokus pro FX ??? teď je stále 51 bodů nacpaných doprostřed tím, jak byl převzatý z D300

Odpovědět

—————

Datum: 22.10.2009

Vložil: Tom

Titulek: Re: starý auofokus

Tohle by byla zajimavá otázka přímo na Nikon, ale určite k tomu budou mít více než dobý důvod.Osobně mi to nepřijde vůbec omezující.

Odpovědět

—————

Datum: 29.10.2009

Vložil: Leon

Titulek: Re: Re: starý auofokus

mě tedy ano, hodně to mezuje možnost kompozice snímku pokud nechci či nemohu ostřit manuálně

Odpovědět

—————

Datum: 30.10.2009

Vložil: Mordechaj

Titulek: Re: Re: Re: starý auofokus

Já to taky považuji za nevýhodu - AF seznor z DX na FX přístroji je nevhodný pro mimostředovou kompozici při reportáži. Je to podobná situace jako před lety, kdy výborný AF senzor z F6 nacpal Nikon do D2 série - tam to ale bylo obráceně, protože snímači byl DX fotoaparát moc malý. Mám D90, kde mi rozvržení bodů výborně vyhovuje ale někdy mě zradí lineární body. Snad příští rok příjde D400, tak bych šel do ní - doufám, že bude mít slušnej AF snímač. Ideální by byl i větší hledáček... 100% pokrytí snad zůstane zachováno.

Odpovědět

—————

Datum: 15.10.2009

Vložil: Leon

Titulek: Cena

AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR - kdo si koupí DX za 13 tis ???

Odpovědět

—————

Datum: 16.10.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: Cena

1) Reálná cena v obchodech bude bezpochyby nižší.
2) Kresebně bude tento objektiv patřit k naprosté špičce, navíc je malý, lehký a má stabilizaci.
3) Řada lidí až nekriticky vzhlíží k formátu FX, ale DX, jak ostatně Nikon letos názorně ukázal, stále žije a pro velkou spoustu uživatelů je výhodnější a dostačující. A právě jim je tento objektiv určen - profesionála asi neosloví, nadšenému amatérovi odvede výtečné služby.

Odpovědět

—————

Datum: 14.10.2009

Vložil: Kisa

Titulek: 85-ka

Je ta 85-ka jen DX?Co taklhle FX přepracovaná?1.8?,nebo FX Makro 2,8?(ikdyz existuje
FX macro 60mma 105mm.Tak nevim)

Odpovědět

—————

Datum: 14.10.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: 85-ka

Ano, tento objektiv je určený výhradně pro malé čipy, tedy formát DX.
Domnívám se, že AF-S 85/1,4 pro FX představí Nikon v dohledné době rovněž, protože jej stejně jako 85/3,5 nechal poměrně nedávno patentovat...

Odpovědět

—————

Datum: 14.10.2009

Vložil: Dee

Titulek: konecne

Konecne cestina v nikonu,co se stalo (:

Odpovědět

—————





Technika & technologie