09.12.2009 15:39

Grafický přehled všech současných Nikkorů

Nikon na svých stránkách uveřejnil užitečnou pomůcku, díky níž si lze zobrazit všechny stávající objektivy Nikkor dle rozličných parametrů. Vodorovná osa představuje ohniskovou vzdálenost, svislá pak světelnost. Objektivy lze filtrovat například podle formátu (DX/FX), typu ostření (AF/MF), podle toho, zda jde o zoom nebo pevný objektiv, případně dle dalších kritérií jako stabilizace, vnitřní ostření atd.

Objektivy si můžete i přetahovat do lišty "My lenses", a snadněji tak zjistit, která ohniska vám ještě chybějí.

Zmiňovaný nástroj najdete ZDE.

-fri-

—————

Zpět


Diskusní téma: Grafický přehled všech současných Nikkorů

Datum: 13.12.2009

Vložil: Leon

Titulek: MTF Chart

mohl by prosím F-mount popsat co přesně znázorňuje graf MTF Chart, který je u každého objektivu na stránkách odkazu? Díky.

Odpovědět

—————

Datum: 15.12.2009

Vložil: f-mount (-fri-)

Titulek: Re: MTF Chart

Jedná se o tabulku, která zobrazuje, jak kvalitně dokáže objektiv při plně otevřené cloně přenášet při různých frekvencích kontrast, z čehož lze vyčíst kvalitu jeho kresby.
Svislá osa ukazuje hodnotu kontrastu (nejlepší je 1), vodorovná pak vzdálenost v milimetrech od středu obrazu k okrajům po úhlopříčce. (U DX objektivů nás zajímá vzdálenost pouze do 15 mm, protože to je polovina úhlopříčky snímače.)
Modrá a červená křivka pak ukazuje průběh kontrastu při frekvenci 30, resp. 10 čar na milimetr.
Obecně platí, že čím je křivka posazená výš, tedy k jedničce na svislé ose, a čím je rovnější, tím je přenos kontrastu kvalitnější a rovnoměrnější po celé ploše.
Zdraví F-mount :-)

Odpovědět

—————





Technika & technologie