17.09.2008 16:45

BIG: Nikon chystá něco velkého... M1? (aktual.)

17.9.2008:

Objevila se nová (neověřená) informace, že Nikon oznámí pro svůj nový formát MX následující objektivy...

  • AF-S MX Nikkor 24 f/4G
  • AF-S MX Nikkor 45 f/2.8G
  • AF-S MX NIkkor 85 f/2.8G
  • AF-S MX Nikkor 135 f/2.0G ED
  • AF-S MX Nikkor 200 f/2.8G ED
  • AF-S MX Nikkor 65-180 f/2.8G ED IF

 

2.9. 2008:

Všechno začalo nedávno tímto celostránkovým inzerátem v srpnovém vydání amerického časopisu Rangefinder

Ihned poté se začalo spekulovat, co tak velkého asi Nikon na WPPI (mezinárodní setkání svatebních a portrétních fotografů), které se koná příští rok v únoru v Las Vegas, chystá. Opět se tak rozvířily debaty o mnohamegapixelovém D3x, zvlášť když už i Sony zanedlouho oficiálně ohlásí svou novou vlajkovou loď A900.

Jenže pak události nabraly nový směr: na jistém internetovém fóru se objevily komentáře (snad) zasvěceného člověka, pracujícího (snad) přímo v Sendai, japonské továrně Nikonu, který řekl, že nechce přijít o práci a tak nemůže příliš prozrazovat, ale že Nikon vyvíjí jakýsi velký fotoaparát s pracovním názvem Otoji, který by měl být oznámen snad 3.9. (Nikon chystá tiskovku ve Francii) a představen právě v únoru příštího roku na WPPI.

Tyto spekulace poté nadále umocnila následující fotografie z mobilu, obsahující některé velice zajímavé náznaky:

Pravá část stránky je zřejmě pouze provizorním textem (pojednává o potravinách :o), ovšem levá je nanejvýš zajímavá. Hovoří se na ní o plánu vývoje zařízení M1 (podobně jako byla filmová F1 a digitální D1) a následně kromě nám již známých formátů FX a DX zmiňuje i třetí s názvem MX - hodnoty rozlišení v pixelech, které lze v textu vidět, dosahují maximální výše 6380 x 6380, šlo by tedy o čtvercový formát s rozlišením 40 megapixelů.

Nyní se spekuluje o tom, zda se bude jednat o "klasický" středoformát v digitálním kabátě, nebo zda nepůjde o modulární systém s výměnnými čipy, o kterém se již rovněž několikrát spekulovalo (zkratka MX by mohla nasvědčovat oběma možnostem) a který by údajně umožňoval použití i stávajících FX a DX objektivů s efkovým bajonetem.

Vše se samozřejmě zatím pohybuje v rovině divokých spekulací, jelikož je Otoji zahalen silnou rouškou mlčení, přesto naší redakci přišla tato možnost natolik zajímavá, že jsme se rozhodli vám ji přinést. Možná už zmiňovaného třetího září, případně jiný den v tomto měsíci, jak ostatně slibuje onen inzerát nahoře na stránce, budeme moudřejší. Velice uvítáme vaše názory a pohledy na věc v diskusi.

O dalším vývoji vás samozřejmě budeme informovat.

-fri-

—————

Zpět


Diskusní téma: BIG: Nikon chystá něco velkého... M1?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





Technika & technologie